Wat te doen bij een inbraak?

Een inbraak. Hopelijk krijg je er nooit mee te maken maar wanneer het toch gebeurd is het goed om te weten hoe je het beste kunt handelen. 

Schade bij een inbraak

Helaas gaat een inbraak vaak gepaard met flinke schade aan deuren, ramen, scharnieren en sloten. Zelfs wanneer de inbraakpoging mislukt kan je als huiseigenaar met heel wat schade blijven zitten. Een slotenmaker is een allround vakman die je in deze situatie kan helpen om de schade te herstellen en om je huis weer een veilige plek te maken.

Een slotenmaker staat voor je klaar

Wanneer je een inbraakpoging opmerkt kun je het beste gelijk een slotenmaker bellen. Vrijwel alle slotenmakers hanteren een 24 uursservice waarbij ze meestal binnen een half uur op de stoep kunnen staan, ongeacht het tijdstip van de inbraak. 

Een slotenmaker zal eerst een inventarisatie maken van de schade. Slotenmakers zijn allround vakmensen die in staat zijn verschillende soorten reparaties uit te voeren. Uiteraard kunnen ze sloten herstellen of vervangen. Maar ook schade aan kozijnen, ramen, glas en scharnieren kunnen ze voor je repareren.

Inbraakschade herstellen

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de schade ter plekke te herstellen. Als een deur of een raam zodanig beschadigd is dat ze compleet vervangen moeten worden zal een slotenmaker eerst een noodvoorziening aanbrengen. 

Bij een noodvoorziening kun je denken aan het afdichten van een raam wanneer deze bij de inbraak gesneuveld is. Het bestellen van de juiste ruit bij een glaszetter of glashandel gaat meestal gepaard met een levertijd van één of enkele dagen. 

Als de deur of het slot zo zeer beschadigd zijn dat je het huis niet meer goed kunt afsluiten, zal de slotenmaker een oplossing bedenken zodat je geen risico loopt op een nieuwe inbraak. Dat kan in de vorm van een tijdelijk slot of anders door de woning op een alternatieve manier af te sluiten. 

Op een later moment kan de slotenmaker dan de meest geschikte sloten of beveiliging bij je plaatsen zodat je in het vervolg beter beschermd bent tegen inbraken.

Aangifte doen en bewijs verzamelen

Nadat je de slotenmaker hebt gebeld kun je het beste zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. Op het moment dat er spullen zijn ontvreemd is het zaak om te kijken of je de waarde van de meegenomen spullen kunt achterhalen door oude kassabonnen of afschriften te verzamelen. 

Uiteindelijk kun je hiermee een claim indienen bij je verzekeraar. Om deze claim te ondersteunen is het noodzakelijk om bewijzen van de inbraak te verzamelen. Begin dan ook het liefst zo snel mogelijk met het maken van foto’s van de inbraaksporen en de schade. 

Inbraakschade voorkomen

Inbraken zijn meestal gewoon te voorkomen. De meeste inbrekers zijn gelegenheidsdieven. Als jouw woning goed beveiligd is loop je minder kans op een inbraak. Maar waar moet je op letten wanneer je inbraken wilt voorkomen?

  1. Wees om te beginnen alert op het goed afsluiten van ramen en deuren.
  2. Zorg voor goedwerkende sloten en scharnieren op ramen en deuren.
  3. Contoleer de kwaliteit van de sloten en scharnieren op ramen en deuren.
  4. Laat extra inbraakbeveiliging plaatsen. Bijvoorbeeld raamsloten, dievenklauwen, anti-inbraakstrips of meerdere sloten.
  5. Investeer in een alarmsysteem of camerabewaking.

Neem contact op met een slotenmaker bij jou uit de buurt wanneer je graag een inbraakpreventie check wilt laten uitvoeren om de staat van jouw hang- en sluitwerk te laten controleren. Voor een alarmsysteem kun je in de meeste gevallen ook bij je plaatselijke slotenmaker terecht.