Wat is laminaat?


Ben jij bij het zoeken naar een goede vloerbedekking laminaat tegenkomen? Dan is het belangrijk om uit te leggen wat laminaat is. Laminaat is namelijk bijzonder geschikt om ervoor te zorgen dat jouw huis een goede vloer krijgt. Eventueel kan jij voorafgaand aan het kiezen voor laminaat tevens kiezen voor een goede ondervloer. Door het laminaat zal jij ervaren dat je op een prettige manier door het huis kan lopen. Verder is laminaat uitstekend geschikt om met de stofzuiger overheen te gaan, waardoor het materiaal bijzonder geschikt is om aan te schaffen.


Het materiaal

Wat betreft het laminaat geldt dat dit bestaat uit verschillende lagen. In de verschillende lagen zit weer verschillend materiaal om ervoor te zorgen dat de gehele constructie van laminaat stevig en veilig is. Op deze manier zal het laminaat dat jij koopt over de lange termijn mee kunnen gaan. Immers wil jij voorkomen dat jij na een korte tijd weer nieuw laminaat moet kopen. Bij het plaatsen van laminaat zal jij erachter komen dat dit vrij complex kan zijn waarbij je dit met name kan doen na een verhuizing of verbouwing. Als er namelijk als meubels in huis staan dan kan nieuw laminaat aanleggen erg vervelend zijn. Gelukkig is het materiaal daarom van hoge kwaliteit.

Tussenlagen


Laminaat bestaat uit verschillende lagen. In de bovenste laag zit vaak kunststof en hiermee is laminaat extra stevig, dit geldt tevens voor de onderste laag. In de lagen die hier echter tussen zitten geldt dat het materiaal bestaat uit bedrukt papier en houtvezels. Hierdoor zal het materiaal niet snel induiken. Verder moet jij bij het aanleggen van nieuw laminaat rekening houden met het feit dat alles goed moet ventileren, dit heeft te maken met het feit dat het materiaal even moet luchten naar de aankoop.

Kunststof
In het laminaat is de stof die het vaakst voorkomt kunststof. Verder zit in de bovenste laag van het laminaat tevens aluminiumoxide. Door het kunststof is het mogelijk om ervoor te zorgen dat jij het laminaat kan besnijden zoals jij wenst. Het is namelijk zo dat de planken zelden perfect passen in een kleine ruimte. Het plaatsen van planken in een keuken of in een gang kan daardoor best complex zijn. Verder zorgt het kunststof ervoor dat het laminaat beschermd is tegen vocht en ten slotte brengt de kunststof veel stabiliteit.

Schadelijke stoffen
Er zitten een aantal stoffen in laminaat die eventueel schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat dit wordt tegengehouden door het kunststof aangezien de schadelijke stoffen in de middelste lagen van het laminaat zitten. Echter is het wel belangrijk dat het laminaat strak neergelegd wordt zodat de schadelijke stoffen minder snel vrij zullen komen. Verder geldt dat de verkoop van laminaat binnen Nederland alleen is toegestaan als alles onder bepaalde wettelijke normen gebeurt. Daarom is laminaat niet gevaarlijk om te gebruiken. Helemaal als het laminaat goed geplaatst wordt, waardoor het eventueel verstandig kan zijn om de hulp in te schakelen van vakmensen.

Kijk voor mooie laminaat voorbeelden op de site van LAB21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *