heat-3571032_640

Waarom gezonde binnenlucht zo belangrijk is

Tegenwoordig worden woningen erg goed geïsoleerd. Dit is gunstig voor je energierekening maar draagt er wel aan bij dat de luchtcirculatie afneemt. Daarom neemt het belang van een goed ventilatiesysteem toe. Daarmee zorg je ervoor dat er alsnog voldoende frisse lucht naar binnen komt terwijl gebruikte lucht wordt afgevoerd. Waarom dat zo belangrijk is lees je hier.

Wat is gezonde binnenlucht?

De lucht op je woon- of werkplek wordt vervuild door de alledaagse activiteiten die er plaatsvinden. Denk aan werken, koken, studeren en slapen. Hierdoor ontstaat er een teveel aan vocht en een te groot CO2-gehalte. Met het blote oog kun je de kwaliteit van de binnenlucht in een woning niet peilen. Toch zijn er wel signalen die weggeven dat er iets niet in orde is met de ventilatie in je woning. Bijvoorbeeld wanneer de ruiten langdurig beslaan of wanneer de ruimte muf ruikt.

Wat doet ventilatie?

Naast vocht en nare geuren kun je vervelende zaken als schimmels in niet geventileerde ruimten verwachten. Bovendien kun je door een te hoog gehalte aan CO2 in huis je vermoeid gaan voelen doordat je minder goed slaapt. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en allergieën. Het is daarom erg belangrijk dat de binnenlucht in een woning ververst wordt. Met een goed ventilatiesysteem is er altijd voldoende zuurstof in de lucht aanwezig en wordt gebruikte binnenlucht weggevoerd. Is de binnenlucht in je woning gezond dan kun je klachten voorkomen en je vitaler en productiever voelen.

Verschillende ventilatiesystemen

Er zijn diverse ventilatiesystemen op de markt die soms van elkaar onderscheiden worden met een letter. Een systeem dat aangeduid wordt met de letter A bestaat uit alleen natuurlijke ventilatie. Ventilatiesystemen met een letter B of een letter C staan voor een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Een ventilatiesysteem van categorie B heeft een mechanische toevoer van lucht en een natuurlijke afvoer. Systeem C werkt net andersom en wordt veel toegepast. De toevoer van frisse lucht gebeurt vaak via ventilatieroosters. De afvoer van gebruikte lucht is mechanisch en gebeurt via luchtkanalen in badkamer, toilet en keuken.

Energiezuinig ventilatiesysteem

Naast bovengenoemde systemen is er nog een ventilatiesysteem te verkrijgen. Dit is systeem D, ook vaak balansventilatie genoemd. Dit systeem is volledig mechanisch. Vergeleken met de overige systemen heeft balansventilatie met warmteterugwinning een specifiek voordeel. Met dit systeem gaat er maar heel weinig warmte verloren. De warmte uit de afgevoerde buitenlucht wordt namelijk hergebruikt om de binnenkomende verse lucht voor te verwarmen. Daardoor is deze vorm van ventilatie erg energiezuinig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *