verf

Veelgestelde vragen over verven

Ga je zelf die buiten schilderklus aan die al lang op je aan het wachten was? Of ben je jouw witte muren meer dan zat en wil je deze voorzien van een kleurtje? Lees dan hieronder de veelgestelde vragen over verven en lakken. Zo ben je goed voorbereid op elke schilderklus. En verf, dat haal je natuurlijk bij deze verfwinkel nabij Nieuwegein.

Welke verf slaat niet geel uit?

Wellicht herken je het, je hebt jouw binnendeuren twee jaar geleden voorzien van een frisse witte laag, maar ondertussen lijken ze meer geel dan fris wit. Sommige lakverven verkleuren wat, helemaal als er weinig daglicht op de verf komt. Welke verf blijft dan gewoon wit?

Allereerst willen we je laten weten dat alle verf een beetje kan gaan verkleuren naar verloop van tijd. Je kunt echter wel de meeste vergeling voorkomen door voor watergedragen verf te gaan in plaats van verf op basis van terpentine. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook verven op terpentine basis die minder vergelend zijn. Laat je dus goed informeren, of ga gewoon voor waterbasis.

Hoe kan ik verf het beste verdunnen

Soms dient verf of lak nog verdunt te worden. Of is het zo dik dat het bijna niet smeerbaar is. Waarmee je de verf dan kunt verdunnen hangt af van de verf die je gebruikt.

Gebruik je verf op waterbasis? Verdun de verf dan met een beetje water. Easy does it!

Verf op terpentinebasis kun je verdunnen met, hoe kan het ook anders, terpentine.

Ga je aan de slag met muurverf? Of acrylverf? Ook deze verven verdun je met water.

Dan is er nog alkydverf. Dit kun je weer met terpentine verdunnen.

Overigens zijn niet alle verven verdunbaar. Lees altijd het etiket op de verfpot om te zien of je het mag verdunnen.

Welke verf gebruik ik op hout?

Voor hout gebruik je meestal geen muurverf. Binnen wordt vaak lak gebruikt. Primer en beits zijn ook goede producten om hout mee te verven en te beschermen. Dit geldt voor zowel hout binnen als buiten. Ook hier heb je weer de keuze tussen verf op terpentine- of waterbasis.

Welke tools gebruik ik?

Voor muurverf kun je gebruikmaken van kwasten (speciaal voor verf op waterbasis) en een muurverfroller. Deze rollers zijn vaak harig van stuk.

Voor lak gebruik je lakrollers. Welke kwasten je gebruikt hangt af van of je watergedragen of terpentine verf gebruikt.

Daarnaast gebruik je een schuurpapiertje voor het opschuren en ontvetter om te ontvetten alvorens je gaat schilderen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Ga dan eens naar de lokale verfwinkel voor advies. Bijvoorbeeld Bijvoet Verf in IJsselstein.