Tips voor het scheiden van afval

Afval scheiden wordt steeds populairder, en steeds meer huishoudens letten erop welk afval ze waar weggooien. Maar welke afvalsoorten mogen nu eigenlijk waar weggegooid worden? En wat scheidt u van elkaar en wat mag in dezelfde afvalbak? Wij zetten een aantal tips op een rij die u helpen bij het scheiden van grofvuil.

Kies de juiste afvalemmers

de eerste stap naar het scheiden van afval is het kopen van verschillende prullenbakken. Wanneer u een prullenbak koopt met verschillende compartimenten, of gewoon meerdere afvalemmers koopt, wordt het makkelijker om uw afval te scheiden.

Koop het liefste minstens 3 verschillende emmers, of één emmer met drie compartimenten. Op deze manier kunt u voor iedere afvalsoort een apart compartiment gebruiken, en hoeft u dus niet steeds naar de kliko te lopen om afval te scheiden of losse vuilniszakken in huis te hebben staan. Hierdoor gaat het scheiden van afval direct een stuk gemakkelijk en wordt het binnen de kortste keren een gewoonte.

afval scheiden

Welk afval scheiden?

Over het algemeen kunt u het afval het beste scheiden onder de volgende categorieën; papier, glas, plastic, gft, restafval en oud ijzer afval

Papier

In de meeste gemeentes in Nederland worden oud papier kliko’s eens in de zoveel tijd apart opgehaald, of zijn er aparte containers speciaal bestemd voor het zogeheten oud papier afval. Onder oud papier valt al het afval dat gemaakt is van papier en karton.

Glas

Onder glasafval valt alles dat gemaakt is van glas, zoals galzen flessen en potten. Dit afval dient u zelf naar een glasbak in de buurt te brengen. Het glas hoeft niet perse schoon te zijn en flessen mogen nog een kurk bevatten. Het is wel belangrijk om te weten dat u een scheiding moet maken tussen het zogeheten witte, bruine en groene glas.

Gft-afval

Gft-afval is een afkorting voor groente-, fruit- en tuinafval, en bestaat dus uit afval zoals etensresten of bladeren uit de tuin. Het kenmerk van afval dat onder gft-afval valt is dat het afval gemakkelijk gerecycled kan worden. Nadat het afval op is gehaald wordt er compost van gemaakt.

afval scheiden

Plastic afval

Voor plastic afval bestaan over het algemeen geen aparte kliko’s, maar wel aparte containers op straat. Plastic afval wordt dus niet opgehaald, maar dient u zelf naar een container voor plastic afval te brengen. Alles wat van plastic gemaakt is mag u in deze containers weggooien.

IJzer afval

Dan is er nog ijzerafval. Hieronder valt alles dat van ijzer gemaakt is, zoals schrootafval of koperafval. Oud ijzer kunt u inleveren bij speciaal daarvoor bestemde punten, Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar u verdient er ook geld mee. De actuele oud ijzer prijs kunt u online vinden, bijvoorbeeld op 123oudijzerprijs.nl.

Restafval

Onder restafval valt alles wat niet gerecycled kan worden of apart kan worden gescheiden. Hiervoor heeft iedere gemeente in Nederland in principe aparte restafval kliko’s of containers, waar u uw afval kwijt kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *