Parket kopen, waar zeker rekening mee houden?

Parket kopen, het is een keuze die erg veel mensen maken. Dat hoeft zeker niet te verbazen, want parket kan in de praktijk een interessante meerwaarde vormen voor elk huis waarin ze wordt geïntegreerd. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat parket kopen in de praktijk nog best een beetje voeten in de aarde kan hebben. Welk soort parket moet je nu namelijk precies gaan kopen? Ga je de parket bovendien zelf plaatsen of ga je ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een vakman? Hoe dan ook, sta je op het punt om parket te kopen, maar weet je niet precies waar allemaal rekening mee te houden? Daar brengen wij graag verandering in! 

  1. Welk soort pakket kopen? 

Bij parket kopen zal je meteen kunnen vaststellen dat er verschillende soorten parket op de markt zijn terug te vinden. We maken op dit vlak vooral een onderscheid tussen massief parket en samengesteld parket. In principe wordt het aangeraden om altijd gebruik te maken van massief parket. Zoals de naam reeds laat vermoeden bestaat dit type van parket voor de volle honderd procent uit hout. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen ongelofelijk kwalitatief is, daarnaast is ze ook nog eens ongelofelijk bewerkelijk. Treden er na verloop van tijd sporen van slijtage op aan de vloer? In dat geval beschik je bijvoorbeeld over meer dan voldoende mogelijkheden om deze op een efficiënte manier weg te kunnen schuren. Zo kan je blijvend genieten van een echt optimale uitstraling voor wat je parketvloer betreft. 

Bij samengesteld parket kopen is er sprake van een soort parket welke bestaat uit meerdere lagen. Van deze lagen is alleen de bovenste gemaakt van massief hout. Dit type parket kopen gaat eveneens gepaard met een aantal interessante voordelen, maar je moet er uiteraard wel rekening mee houden dat je ze niet “eindeloos” kan afschuren. Eenmaal de toplaag volledig is afgeschuurd blijft er namelijk niet zoveel meer over van het parket. Voor welk type parket je uiteindelijk ook mag kiezen, je zal altijd kunnen vaststellen dat je deze steevast in een kleur naar wens kan laten schilderen. Ook dat is uiteraard een niet onbelangrijk voordeel. 

Bij Parket Paleis adviseren we je graag!

  1. Parket kopen om te combineren met vloerverwarming? 

Vloerverwarming lijkt tegenwoordig populairder te zijn dan ooit. Veel mensen willen bij parket kopen dan ook graag dat ze hun houten vloer kunnen combineren met vloerverwarming. Dit is in principe geen probleem, zolang je maar rekening houdt met een aantal belangrijke factoren. Zo is het in dit geval beter om te kiezen voor samengesteld parket. Massief houten parket kopen kan er namelijk in de praktijk voor zorgen dat het massief hout niet alleen sneller, maar ook heftiger gaat reageren op verschillen in de temperatuur. Bovendien is het ook aan te raden om te kiezen voor parket kopen waarbij er gebruik wordt gemaakt van smalle, houten planken met een vellingkant. Eventuele kieren en naden zullen op deze manier namelijk aanzienlijk minder opvallen in de vloer. Controleer bovendien ook regelmatig de geldende luchtvochtigheid in de ruimte. Deze tussen de 40 & 60 procent houden is in principe sterk aan te raden.

  1. Parket kopen, welke afmetingen zijn vereist? 

Bij parket kopen dien je uiteraard in eerste instantie even de afmetingen te nemen van de ruimte waarin het parket zal worden geïntegreerd. De ruimte dient uiteraard zowel in de lengte als in de breedte te worden gemeten. Deze getallen dien je vervolgens te vermenigvuldigen met elkaar. Wil je er zeker van zijn dat je niet tekort komt? In dat geval moet je het getal altijd naar boven afronden. Bovendien is het ook aan te raden om hier bij parket kopen nog eens 10 procent bij op te tellen. Dit is nodig omdat er bepaalde stukken van het parket uiteraard verzaagd dienen te worden.