Hypotheek berekenen

Hypotheek berekenen met ouders

Maximale hypotheek berekenen kan pas als jij alles weet over je huis. De woningwaarde en het toetsinkomen bepaald wat je kan lenen.

Hoe kan ik mijn hypotheek berekenen?

Als eerste bepaal jij het toetsinkomen. Het toetsinkomen is jouw bruto jaarinkomen inclusief vakantiegeld en overwerk. Hier moet je jouw kredieten en overige betalingsverplichtingen vanaf trekken. Het geld wat overblijft kan je jouw hypotheek mee berekenen.

Ten tweede moet je weten wat de waarde van het aan te kopen huis bedraagt. Jouw maximale hypotheek mag namelijk nooit hoger zijn dan 100% van de taxatiewaarde.

Voorbeeld van je maximale hypotheek berekenen

Jouw toetsinkomen bedraagt € 76.000,-. Op basis van je inkomen kan jij € 406.000,- aan hypotheek krijgen. Je ziet op Funda een huis te koop staan voor € 340.000,-. De taxatiewaarde van dat huis bedraagt echter € 320.000,-. Dit betekend dat jouw maximale hypotheek € 320.000, – bedraagt en geen € 406.000,-.

Hypotheek berekenen kan dus alleen als je de marktwaarde weet en je toetsinkomen. De meeste kopers gaan hiermee in de fout. 

Voorbeeld van foute aankoop huis

Stef uit Veenendaal kon € 477.000,- lenen. Hij zag een appartement op de brouwersgracht te Veenendaal voor € 430.000 k.k. te koop staan. Stef deed een bod van € 477.000,-.  Stef dacht ik bied wat ik kan bieden zodat de woning van mij is.

Inderdaad was de woning hem gegund. Nu komt het volgende. Er volgt een taxatie van € 400.000,- van het appartement op de Brouwersgracht. De maximale hypotheek op inkomen bedroeg € 477.000,-. Omdat de woningwaarde altijd de grens is kon hij maximaal € 400.000,- lenen.

Stef had een bod gedaan van € 477.000,-. In dit geval had Stef € 77.000,- nodig aan eigen geld en ook nog eens geld voor de kosten koper. Eigen geld was niet voldoende aanwezig. Gelukkig heeft de vader van Stef eenmalig geld geschonken. Je ziet dat hypotheek berekenen een vak is van hypotheekadviseurs en woningdeskundigen.

Als maximale hypotheek te laag is

Kan je te weinig lenen? Er zijn mogelijkheden om toch te kunnen kopen. Wel moet je dan kopen met bijvoorbeeld, vrienden, broer of zus of samen met ouders.

Samen met ouders een hypotheek

Hypotheek berekenen met ouders

Samen met ouders een huis kopen kan tot 4 personen. Vaak hebben ouders overwaarde en kunnen deze weer gebruiken. Met 4 personen een huis kopen betekend dat je vaak wel tot een miljoen euro kan lenen.

Huis kopen met ouders betekend ook dat je samen met je ouders onder één dak moet wonen. Vóór het kopen van de woning dien je eerst naar de notaris te gaan om zaken goed te bespreken. 

Stopt een van de partijen geld in de woning dan wordt dat omschreven. Stel dat de woning ooit wordt verkocht dan gaat dat geld eerst terug naar de investeerder voordat de overwaarde wordt berekend.

Kan ik het huis kopen van mijn ouders?

Zo ongeveer de meest gestelde vraag van 2021 is: “Kan ik het huis kopen van mijn ouders”? Er zijn inderdaad schitterende mogelijkheden om het huis van ouders te kopen. Vaak hebben ouders veel overwaarde waardoor hun hypotheekberekening beter uit komt. 

Huis verkopen aan eigen kind gaat meestal ver onder de marktwaarde. Je gaat eerst de hypotheek berekenen van het eigen kind en daar de vraagprijs van het ouderlijk huis op afstemmen.

Huis aan je kind verkopen en belasting

Let goed op met de hypotheekberekening en de WOZ-waarde. Verkoop jij als ouder zijnde je woning onder de WOZ-waarde? Is je eigen kind onder de 35 jaar en nog nooit een verhoogde vrijstelling gehad van ouders?.

Ouders mogen kinderen dan € 105.000,- onder de WOZ-waarde het huis verkopen.  Schenkbelasting hoeft dan niet betaald te worden. Wel moet er altijd aangifte schenkbelasting gedaan worden.

Hypotheek berekenen met vrienden

Een huis kopen met maximaal 4 vrienden is een fenomeen sinds begin 2021. Bijna niemand kan kopen en een vriendenhypotheek wordt vel naar gezocht. Hypotheek berekenen met vrienden door Lexwonen gebeurt dagelijks.

Het is met name voor de vriendenkring wel belangrijk om te beseffen dat als je samen een huis koopt je niet zo maar het huis kan verlaten. Allen onder 1 dak slapen en ingeschreven staan bij de Gemeente is een verplichting.

Gaat iemand de woning verlaten dan moeten er kosten gemaakt worden om te kijken of de hypotheeklasten nog passen. Is dat niet het geval dan moet het huis verkocht worden. Ook het kopen van een woning met vrienden is voor langere duur. Ben je dit niet van plan begin er dan niet aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *