Hypotheek afsluiten, hoe werkt dat eigenlijk?

Als je een huis koopt, heb je hoogstwaarschijnlijk extra geld daarvoor nodig. Als dit het geval is, kun je daar een hypotheek voor afsluiten. Maar hoe doe je dat eigenlijk en wat komt er allemaal kijken bij het afsluiten van een hypotheek? Veel mensen hebben geen idee wat een hypotheek eigenlijk allemaal precies inhoudt. In dit artikel vind je handige informatie over het afsluiten van een hypotheek.

Oriënteren

Een hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Het is goed om je van tevoren al in te lezen op het internet. Vergelijk verschillende hypotheken met elkaar, onder andere op basis van looptijd en hypotheekrente.

Plan daarnaast een oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur, zodat deze je goed kan informeren. Met deze hypotheekadviseur bespreek je jouw wensen en eisen en andersom wordt er ook besproken hoeveel je ongeveer zou kunnen gaan lenen en wat de bijbehorende maandlasten zullen zijn. Bovendien hoor je wat voor soort hypotheken er allemaal zijn en wat die inhouden.

Adviesrapport

De hypotheekadviseur maakt een speciaal adviesrapport, nadat hij of zij je heeft voorzien van advies. In dit rapport vind je alles dat je besproken hebt met de adviseur. Dit rapport wordt vervolgens gebruikt om een renteaanbod voor je aan te vragen. Hierin vind je een voorbeeldofferte en een opsomming van documenten die de bank nodig heeft om te kijken of je een definitieve offerte krijgt.

Goedkeuring

Is alles in orde? Dan wordt er een hypotheekofferte uitgebracht. Vervolgens dien je een afspraak te maken bij de notaris, waar je de transportakte en de hypotheekakte ondertekent. Het geld dat je zelf inbrengt dien je over te maken naar de notaris.

Is de hypotheek rond? Dan betaal je iedere maand rente en vaak aflossing. Blijf, ook na het afsluiten van de hypotheek, goed in de gaten houden of de betreffende hypotheek nog wel de beste optie is!