pvc vloer leggen

Hoe leg je een pvc-vloer?

Pvc-vloeren zijn de meest populaire vloeren van het moment. Niet zo vreemd, want ze zijn relatief voordelig verkrijgbaar en hebben daarnaast ook nog allerlei praktische pluspunten. Veel vloerenzaken bieden dan ook een uitgebreid assortiment pvc aan. In veel gevallen kun je er bovendien voor kiezen om gebruik te maken van een legservice. De vloerenzaak waar je je nieuwe pvc-vloer koopt komt de vloer dan ook bij jou thuis leggen. Zo ook Vloerloods.

Maar het kan natuurlijk zijn dat je dit liever zelf wilt doen. Dan is het belangrijk dat je weet wat je weet wat je doet. Want waar het leggen van klik-pvc wellicht nog wel wil lukken, is zeker plak-pvc leggen echt een kwestie van vakmanschap. In deze blog geven we je een stappenplan hoe je zo’n vloer hoort te leggen.

Kies de juiste ondervloer

Je kunt pvc niet zomaar op beton leggen, maar hebt hiervoor een ondervloer nodig. Deze bepaalt onder meer de warmtedoorlaatbaarheid en is belangrijk voor de demping. In een appartement dien je bijvoorbeeld rekening te houden met bepaalde geluidsnormen. Het best kun je bij de vloerenzaak navraag doen naar de meest geschikte ondervloer.

In het geval van plak-pvc is het bovendien belangrijk dat de basisvloer – dus het beton of hout dat onder de ondervloer ligt – volledig vlak is. Ieder klein bobbeltje of verhoginkje zul je namelijk voelen. In negen van de tien gevallen dient deze dan ook geëgaliseerd worden. Ons advies hierover is helder: laat dit een specialist doen, want dit komt echt aan op ervaring.

Pvc verlijmen

We gaan er hier even vanuit dat je hebt gekozen voor plak-pvc. Dit dient rechtstreeks op de ondervloer verlijmd te worden en kan dus niet ‘zwevend’ worden gelegd. Begin altijd helemaal achterin de ruimte, in een hoek, en werk toe richting de deur. Behoud bovendien altijd enkele millimeters ruimte tussen de muur en de vloer, daar komen de plinten op het eind.

Begin met het aanbrengen van de lijmlaag en leg de pvc-stroken in de lengterichting van de ruimte. Wanneer je aan het eind van een rij ruimte overhoudt, snij je met een zak- of stanleymes in de toplaag van het pvc, waarna je het materiaal kunt breken. Wanneer de vloer ligt, dien je deze met een handwals van ten minste 50 kilo te walsen. Zo zorg je dat de vloer goed hecht en luchtbellen onder de vloer verdwijnen. Pas hierna plaats je de plinten. De vloer is meteen klaar voor gebruik.

Toch uitbesteden? Be(ste)l (bij) Vloerloods!

Klinkt dit te ingewikkeld of is het je gewoon te veel werk? Dat kunnen we ons goed voorstellen. Vakkundige vloerenleggers doen dit veel sneller en het is bovendien niet duur. Bij Vloerloods kan dit bijvoorbeeld al vanaf €21,95 per m2, inclusief egaliseren.