Groendak op je huis, ook voor jou?

Heb je er wel eens over nagedacht om een groendak op de dak van je huis of schuur aan te brengen? In dit artikel staan de belangrijkste voor- en nadelen en andere informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Een groendak kun je zelf aanleggen, maar je kunt ook een bedrijf inschakelen. Daarnaast heb je verschillende soorten groene daken, al is het sedumdak veruit het bekendst. Een groendak heeft veel voordelen, ook financiële voordelen.

Waarom zou je een groendak aanleggen?

Een groendak heeft veel voordelen: je levert een bijdrage aan het groener maken van je omgeving. Gemeenten geven niet voor niets subsidie om de kosten van de aanleg te drukken. Voor gemeenten is vooral de rol die groene daken spelen bij het bufferen van water van belang. Met de veranderingen in het klimaat en de zo nu en dan overstromende riolen die daar een gevolg van zijn, is elk groen dak een kleine hulp om dat probleem op te lossen. Voordelen voor jezelf zijn dat een groendak warmte, en vooral geluid isoleert. Ook kan door de bescherming van een groen dak je reguliere dakbedekking vele jaren langer meegaan. Dat effect is het grootst wanneer het groene dak direct op een nieuw dak wordt aangebracht.

De onderdelen van een groen dak

Een groen dak bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag is een waterdichte en wortelbestendige laag. Meestal komt daarop nog een laag die andere beschadigingen van de dakbedekking moet tegenhouden. Dan komt de drainage- en filterlaag. Die kan van verschillende materialen gemaakt worden. Vroeger werd hiervoor wel grind gebruikt, maar dat maakt een groen dak natuurlijk heel zwaar. Tegenwoordig is het daarom vaak van kunststof. De bovenste twee lagen zijn je tuin: een groeimedium of substraat en de plantjes zelf. Vaak zijn deze lagen niet meer van elkaar te onderscheiden en worden ze als één systeem aangeboden. Bij sedumdaken zijn dat soort ontwikkelingen het verst, omdat daar de meeste ervaring mee is opgedaan. Je kunt zelfs bij de bouwmarkt sedumtegels kopen die je op je dak kunt leggen.

TOPGROEN – Make Holland Green Again!

Zelf een groen dak aanleggen?

Je kunt een groendak vrij gemakkelijk zelf aanleggen. Zoals gezegd kun je een sedumdak in kant en klare tegels aanschaffen. Ook zijn er vormen van sedumtapijt. Makkelijker  kan het bijna niet. Wel is het belangrijk dat je goed weet hoeveel belasting je dak kan verdragen en van welk materiaal je gewone dakbedekking is. Het kan geen kwaad daar een deskundige bij te betrekken. Het aanbrengen zelf kun je dan weer in eigen hand nemen. Een bedrijf in de arm nemen is een goede oplossing wanneer je het zelf toch niet aandurft. Ook het bouwbedrijf in de buurt heeft tegenwoordig vaak al ervaring met het aanleggen van groene daken. Ze kunnen adviseren over hoe geschikt je dak is voor welke soort plantjes en welke belasting je dak aankan. Ook de dakhelling is een belangrijk aspect bij het wel of niet kunnen aanleggen van een groen dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *