Als zzp’er in de bouw werken

Werken als zzp’er kan een droom zijn. Je kunt veel geld verdienen, je eigen opdrachten uitkiezen en je werkt lekker voor jezelf. Maar er komt natuurlijk ook veel kijken bij een ZZP’er zijn. Zeker in een industrie zoals de bouw. In dit artikel bespreken we daarom hoe het is om te starten in de bouw als zzp’er. We bespreken tips en tricks om van je eigen bedrijfje een groot succes te maken.

Starten

Wanneer je wilt starten is het ongeacht welke branche je in werkt belangrijk dat je nadenkt wat voor werk je precies wel en niet wilt doen en wat werken als ZZP’er voor je inhoudt. Heb je bijvoorbeeld genoeg allround kennis en heb je voldoende eigen gereedschap. Wat voor gereedschap heb je precies nodig voor de diensten die je wilt aanbieden? Dit zijn allemaal belangrijke vragen. Ook wil je niet beginnen als zzp’er wanneer je niet genoeg financiële reserves hebt om een paar slechte maanden aan te kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een maand weinig klanten hebben maar het kan ook gebeuren dat je een klant hebt die uiteindelijk weigert te betalen.

Regiewerk of aannemer

Er zijn in principe twee manieren om als zzp’er in de bouw te werken. Je kunt ervoor kiezen om op basis van een uurtarief te werken. Dit staat ook wel bekend als regiebasis. Maar wanneer je als aannemer te werk gaat wordt de prijs bepaald door de kosten, de hoeveelheid werk en de kwaliteit van het werk dat wordt aangeleverd. Als aannemer bespreek je dus van tevoren een vaste prijs en voorwaarden af over het project en wanneer het af is.

Gereedschap, machines, vervoer

Er zijn zzp’ers die eigenlijk alleen vanaf hun laptop werken. Denk bijvoorbeeld aan website designers. Maar wanneer je in de bouw werkt zal dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval zijn. Je zult flink in gereedschap, vervoer en mogelijk zelfs machines investeren. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een unimog als bedrijfswagen en elektrisch gereedschap.

Klanten vinden

Wanneer je als zzp’er begint is natuurlijk de eerste belangrijke stap het vinden van klanten. Dit kan op vele verschillende manieren maar in het huidige tijdperk is het zeker ook verstandig om een website op te zetten en jezelf via sociale media te promoten. Het ontwerpen van een website is een stuk simpeler dan vroeger en je kunt in een paar dagen werk al een hele goede website bouwen. Daarna kun je via Instagram, Facebook en YouTube je diensten promoten.