pexels-moein-moradi-672636

Alles over brandgevaar in Nederland

Een branduitbraak in ons huis komt bij de meeste van ons alleen voor in onze nachtmerries. Toch komen branduitbraken vaker voor dan je denkt, jaarlijks vinden er in Nederland meer dan 100.000 woningbranden plaats. Dit is een enorm aantal en bij tientallen van deze branden heeft het fatale gevolgen omdat er niet meer op tijd gevlucht kan worden. Om beter voorbereid te zijn op brand is het goed om de meest voorkomende oorzaken van brand te weten en hoe je de kans op brand verkleint. In deze blog leggen wij het je uit. 

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand?

Een aantal jaar geleden heeft de brandweer een onderzoek gestart naar de oorzaken van woningbranden. De top 5 meest voorkomende redenen is als volgt:

1-Stoken/open haard

2-Technisch defect apparatuur

3-Koken / vlam in de pan

4-Hittebronnen (lampen)

5-Brandstichting

Dit zijn allemaal dingen die in vrijwel elk huishouden kunnen gebeuren dus wees goed voorbereid.

Hoe voorkom ik brand in huis?

Om brand te voorkomen kan je een aantal dingen doen, zorg er bijvoorbeeld voor dat de filters van je afzuigkap goed schoon zijn en kaarsen buiten bereik zijn van kinderen. Ook aan je huis zelf kan je wat aanpassingen doen om je huis veiliger te maken. Zorg voor genoeg rookmelders zodat je op tijd gewaarschuwd wordt voor brand in huis. Een rookmelder zorgt ervoor dat je de brand in je huis op tijd door hebt en nog zelf kan blussen. Om je huis extra veilig te maken kan je ook een brandwerend rooster aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *